Как се съставя CV на счетоводител: Примери и съвети

Независимо дали сте опитен или амбициозен счетоводител, вероятно разбирате колко важно е да напишете професионална автобиография, за да Ви наемат на мечтаната позиция в тази доста конкурентна сфера. Така че Вашето CV на счетоводител може да се нарече билет към успеха. Но за да постигне целта си, то трябва ефективно да демонстрира съответните Ви умения и опит.

Надяваме се съветите и примерите, предоставени по-долу, да Ви помогнат да постигнете нужния баланс между информация, форматиране и представяне на Вашия опит и знания, като запазите CV-то си кратко и удобно за разчитане от системата за проследяване на кандидати (ATS). Целта е да създадете модерна автобиография, която ще Ви отведе крачка напред към постигане на Вашите кариерни цели.

Съставянето на професионална автобиография може да се окаже истинско предизвикателство дори и за хора, владеещи цифрите до съвършенство. Ако считате това за непосилна задача или просто нямате възможност да отделите необходимото време, можете да се възползвате от услугите на CVMaker за изготвянето на CV.

Създайте своето професионално CV сега

Примерно CV за счетоводител


accountant

accountant

Изтеглете CV за счетоводител в PDF файл

Какво да включите във Вашето CV на счетоводител?

При съставянето на професионално CV на счетоводител е важно да включите ключови раздели, които предоставят цялостен поглед върху Вашите квалификации, умения и опит. Тези раздели обикновено включват:

  • Лични данни – трябва да включите имейл и телефонен номер за контакт
  • Личен профил – обобщение на опита и квалификациите Ви
  • Образование – избройте най-скорошно придобитите степени и квалификации
  • Трудов стаж – представете информацията с подточки и глаголи
  • Умения (включително и технически познания) –демонстрирайте, че сте подходящ кандидат за вакантната позиция

Ако успеете ефективно да подчертаете тези раздели, ще успеете да демонстрирате ценността си като кандидат за работната позиция и да привлечете вниманието на потенциалните работодатели.

Съвет: Важно е да съставите една основна автобиография с актуална информация и да я адаптирате към конкретната работа, за която кандидатствате. Така увеличавате шансовете си да бъдете забелязани между останалите, които изпращат една и съща автобиография на всяка свободна позиция.

Как да напишете раздела „Личен профил“ във Вашето CV на счетоводител?

Основната цел на личния профил е да подчертаете своите меки умения и кариерни цели. При писането на личен профил от съществено значение е да създадете страхотно първо впечатление, като подчертаете Вашия професионален опит и лични качества, известни също като меки умения. Започнете, като посочите своите цели и стремежи в кариерата и подчертаете опита си в областта на счетоводството.

Помислете дали да не включите някои силни прилагателни, които демонстрират Ваши умения от рода на „внимателен“, „аналитичен“ или „ориентиран към детайлите“. Може също да включите „добри комуникативни умения“ и „работа в екип“, които са от решаващо значение в счетоводството.

Съвети за писане на впечатляващ „Личен профил“:

  • Задължително го адаптирайте към работата, за която кандидатствате.
  • Демонстрирайте уникалните качества, които Ви дават предимство.
  • Включете някои от ключовите думи, които ще откриете в обявата за работа.
  • Бъдете кратки и ясни, като запазите дължината на личния профил до 6 реда.

Примери за лични профили в CV-то на счетоводител

Пример за личен профил в автобиографията на старши счетоводител

Изключително мотивиран и ориентиран към детайлите старши счетоводител с диплома по счетоводство и с взет изпит за сертифициран счетоводител (CPA). Доказан опит в предоставянето на точни финансови отчети, които са в съответствие с разпоредбите. Притежава отлични аналитични умения и се справя с лекота с различни финансови задачи. Владее счетоводен софтуер, с доказана способност да предава сложна финансова информация ясно и кратко на заинтересованите страни.

Пример за личен профил в автобиографията на счетоводител

Счетоводител с над 3-годишен стаж във финансовите отчети и анализите, ориентиран към детайлите и с добри аналитични способности. Ангажира се да гарантира прецизност и цялостност на финансовите отчети. Отлични комуникативни и междуличностни умения с доказана способност за сътрудничество в многофункционални екипи. Добре разбира счетоводните принципи, с опит в попълването на главната книга за счетоводно отчитане на приходите и разходите.

Пример за личен профил в автобиографията на управленски счетоводител

Утвърден управленски счетоводител с над 8-годишен стаж в счетоводството и финансовото управление. Умее да ръководи финансови операции и да прилага стратегически инициативи, стимулиращи растежа и рентабилността. Доказан опит в управлението на сложни счетоводни проекти, включително бюджетиране, прогнозиране и финансов анализ. С непоколебим фокус върху прецизността и вниманието към детайлите. Отлични лидерски и междуличностни умения и с опит в наставничеството и ръководенето на младшите членове на екипа.

Пример за личен профил в автобиографията на данъчен счетоводител 

Изключително аналитичен и ориентиран към детайлите данъчен счетоводител с над 5 години стаж в данъчното планиране и финансиране. Ангажиран да гарантира спазването на данъчните закони, като същевременно минимизира данъчните задължения на своите клиенти. Добре разбира данъчните кодекси и разпоредби и има опит в работата с различни индустрии, включително недвижими имоти, производство и здравеопазване. Посветен на непрекъснато учене и професионално развитие, за да е в крак с най-новите данъчни закони и разпоредби.

Пример за личен профил в автобиографията на стажант/дипломиран счетоводител

Наскоро дипломирал се квалифициран счетоводител, който цели да получи практическо обучение на работното място, за да вземе изпита за сертифициран счетоводител (CPA). Познава задълженията на счетоводителя на начално ниво, които включват счетоводен баланс и сметки в главната книга, изготвяне на отчети и актуализиране на дължимите суми по сметките. Отлични комуникативни и междуличностни умения със способност за своевременно и професионално решаване на проблеми.

Пример за личен профил в автобиографията на помощник-счетоводител

Сертифициран счетоводител с опит в бързоразвиваща се и динамична среда. Умее проактивно да съдейства на старшия мениджър с отчети, съпоставяне и въвеждане на данни с изключително внимание към детайлите. Познава счетоводните стандарти и има практически опит в работата с Microsoft Excel и счетоводен софтуер.

Пример за личен профил в автобиографията на младши счетоводител 

Амбициозен младши счетоводител, който желае да се присъедини към разрастваща се счетоводна кантора. Добре запознат с принципите и практиките на счетоводството и финансовото отчитане, с прецизно внимание към детайлите, управление на времето и комуникационни умения. Познава основните счетоводни задължения, с опит като стажант счетоводител.

Пример за личен профил в автобиографията на счетоводител

Старателен и организиран счетоводител с педантичен подход към воденето на финансови документи. Владее умения, включващи въвеждане на данни, обработка на фактури и изравняване на сметки. Използва счетоводен софтуер и поддържа точна финансова документация. Добри комуникационни умения и способност за ефективно сътрудничество с останалите членове на екипа за гарантиране на безпроблемни финансови операции.

Ако току-що сте завършили висшето си образование, вероятно информация как да напишете автобиография без опит ще Ви е от полза.

Какви умения да включите във Вашето CV на счетоводител

accountantskills

Когато включвате своите умения в CV-то, е важно да го структурирате по начин, който да улеснява читателя бързо да открие уменията Ви. Меките умения трябва да бъдат включени във Вашия личен профил, докато твърдите умения трябва да се обособят в отделен раздел. Ако сменяте професията си, се опитайте да включите и преносими умения от предишните си работни позиции – както твърди, така и меки.

Каква е разликата между твърдите и меките умения? Твърдите умения се придобиват в процеса на обучение (анализ, подготовка на счетоводна документация, бюджетиране), докато меките умения се отнасят до взаимоотношенията ни с другите хора (лидерство, добра комуникация, работа в екип) и начина, по който управляваме работата си (прецизност, внимание към детайлите, работа под стрес, справяне с кратки срокове).

Примери за различните видове умения

Примери за твърди умения в счетоводството:

  • Изготвяне и анализ на финансови отчети
  • Бюджетиране и прогнозиране
  • Данъчно планиране
  • Управление на приходите и разходите
  • Отчет за разходите
  • Подготовка и провеждане на одит
  • Изравняване на сметки
  • Счетоводните принципи и разпоредби, включващи общоприети счетоводни принципи и международни стандарти за финансово отчитане (МСФО)

Примери за меки умения в счетоводството:

  • Комуникация и междуличностни отношения
  • Внимание към детайлите и прецизност
  • Управление на времето и организационни умения
  • Аналитични умения и умения за решаване на проблеми
  • Адаптивност
  • Работа в екип
  • Лидерски качества

Какво да включа в раздела „Трудов стаж“ в моето CV на счетоводител?

accountantexperience

Когато описвате своя професионален опит в CV-то на счетоводител, е важно да подчертаете конкретните задачи и отговорности, които сте изпълнявали във всяка счетоводна длъжност, която сте заемали. Служителите по подбор на персонал желаят не само да научат какво сте правили, но и какво сте постигнали. Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат да напишете ефектен раздел „Трудов стаж“ и да демонстрирате Вашия счетоводен опит.

  • В описанията на предишните си работни позициите включете както Вашите задължения, така и постиженията си.
  • Започвайте изреченията с действия.
  • Бъдете максимално кратки.
  • Използвайте цифри, за да подкрепите твърденията си.

Примери за трудов стаж в CV-то за счетоводител

Пример за трудов стаж:

Старши счетоводител | БУЛТРЕНД ФИНАНС ООД, София | 2018 - досега

Управлява процеса на приключване в края на месеца, включващ подготовка на финансови отчети и записи в дневника. Развива и поддържа връзки с външни одитори и данъчни консултанти, с което гарантира навременното и прецизно приключване на годишните одити и данъчните декларации. Анализира финансовите данни, за да идентифицира тенденциите и евентуалните области, нуждаещи се от подобрение. Обучава младшите счетоводители, предоставяйки им насоки и подкрепа, за да гарантира пълно съответствие със счетоводните стандарти и разпоредби.

  • Успешно управлява внедряването на нова счетоводна система, което доведе до 30% увеличение на точността и навременното съставяне на финансови отчети.
  • Разработи и внедри система за контрол на инвентара, което доведе до 15% намаление на разходите за поддържане на инвентара и до 5% увеличение на оборота за инвентара.

Пример за CV на счетоводител без опит:

Студент по счетоводство и одит, Икономически университет - Варна | 2020 - досега

Солидна основа в счетоводните принципи и практики. Курсова работа върху анализа на финансови данни за идентифициране на тенденциите и областите за подобрение. Посещава работни срещи и семинари, организирани от университета и от професионални счетоводни асоциации за създаване на контакти с професионалисти в индустрията. Информира се за тенденциите в индустрията, промените в счетоводните стандарти и други подобни чрез собствени проучвания, семинари и онлайн ресурси.

  • Придобил/а пълно разбиране за финансовите отчети, записите в дневника и спазването на счетоводните стандарти.
  • Развил/а ценни умения за екипно сътрудничество и лидерство по време на групови проекти и презентации.

Какво да включите в раздел „Образование“

Посочете съответстващото на позицията, за която кандидатствате, образование и професионални счетоводни квалификации. Тук е важно да подчертаете постиженията си в образованието, които демонстрират Вашите знания и умения. Независимо дали търсите информация как да напишете CV за дипломиран счетоводител или CV за счетоводител със стаж, ето няколко съвета, които ще Ви помогнат да добавите към автобиографията си ефективен раздел „Образование“:

  • Запишете пълното образование на придобитата образователна степен.
  • Включете университета или образователната институция и местоположението им.
  • Добавете датата на приключване на образованието или очакваната дата на приключване (в случай, че още сте студент)
  • Можете да добавите и съответната дипломна работа, курсова работа, реализирани проекти и награди.

Най-добрата квалификация ще зависи от целите Ви в кариерата и от Вашите конкретни обстоятелства и лични предпочитания. Има налични квалификации, които е добре да притежавате. Те включват:

  • Сертификат за дипломиран експерт-счетоводител (CA), с който се придобива богат опит в работата с финансови отчети, данъчното облагане и в сферата на бизнес финансите като цяло.
  • Сертификат за дипломиран експерт-счетоводител (CPA) – американска професионална квалификация, предназначена за бъдещи финансови директори, ръководители на финансови отдели и високи длъжности, която е призната в цял свят.

Пример за попълване на раздел „Образование“ в CV-то:

  • Магистър по счетоводство и одит, Икономически университет – Варна | в прогрес
  • Бакалавър по счетоводство и контрол, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий” | 2022

Допълнителни незадължителни раздели във Вашето CV за счетоводител

Въпреки че тези допълнителни раздели действително не са задължителни, някои от тях могат значително да повлияят на работодателите, които преглеждат автобиографията Ви. Такива са разделите „Постижения“ и „Курсове и сертификати“, които ще подсилят информацията за Вашия професионализъм.

Раздел „Постижения“

Изброяването на Вашите постижения в кариерата е чудесен начин да покажете своите умения, знания и годност за позицията, за която кандидатствате.  Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат ефективно да посочите своите постиженията в автобиографията си:

  • Съсредоточете се върху количествено измеримите постижения. Използвайте числа, проценти и други показатели, за да демонстрирате реалните резултати от Вашите постижения.
  • Използвайте причастия, за да опишете постиженията си, напр. „постигнати“, „подобрени“, „увеличени“ и „намалени“.
  • Съобразете постиженията си с работата, за която кандидатствате. Маркирайте онези от тях, които са най-подходящи за длъжностната характеристика.
  • Бъдете конкретни и предоставете необходимите подробности за постижението. Например, вместо да пишете „намалени разходи“, можете да напишете „15% намаление на оперативни разходи чрез подобряване на процеса“.
  • Използвайте подточки, така че постиженията Ви да са лесни за четене.
  • Групирайте подобните постижения за по-силно въздействие.

Раздел „Курсове и сертификати“

При изброяването на изкараните от Вас курсове и сертификати в CV-то, е важно да подчертаете само онези, които са пряко свързани с работата, за която кандидатствате. Ето допълнителни съвети в тази насока:

  • Използвайте отделен раздел за курсове и сертификати.
  • Посочете името на курса или сертификата, институцията и датата на завършването му.
  • Съсредоточете се върху онези курсове и сертификати, които демонстрират Вашите умения и знания, напр. данъчно облагане, одит, финансов отчет и счетоводство на разходите.
  • Ако сте посещавали конференции или семинари, можете да включите и тях в този раздел.
  • Ако имате много налични сертификати, избройте само най-скорошните от тях или онези, които най-много подхождат за работата, за която кандидатствате.

Какво да включите в CV-то за счетоводител, ако все още нямате трудов стаж?

Дори и да нямате все още счетоводен опит зад гърба си, все пак можете да съставите завладяваща автобиография, която да отразява Вашите умения, образование и потенциал. Обърнете внимание на следните съвети:

  • Подчертайте преносимите си умения: Тези умения може да са придобити от работни места в друга сфера, но могат да бъдат от полза на новата позиция. Такива са например работа със софтуер, работа в екип, лидерски качества и др.
  • Мотивация и ентусиазъм: Изразете мотивацията си да учите и да се развивате в областта. Тази информация може да бъде включена във Вашия личен профил, както и в мотивационното писмо.
  • Покажете Вашите аналитични умения и способността да боравите с числа: Дори и да нямате стаж, наблегнете на тези качества в автобиографията си.
  • Внимание към детайлите: Това умение е задължително за счетоводителите, затова го подчертайте.
  • Наблегнете на образованието си: Ако наскоро сте се дипломирали или все още следвате, подчертайте това на видно място в автобиографията си; евентуално в личния профил и в раздел „Образование“.

Ключови изводи

За да съставите забележително CV на счетоводител, не забравяйте да съобразите информацията в него със следните съвети:

  • Променяйте и адаптирайте CV-то си за всяка работа, за която кандидатствате, така че да отговаря на специфичните за работната позиция изисквания.
  • Ясно посочете образованието си и годините на опит в областта.
  • Уверете се, че пишете ясно и сбито, като при това включвате и ключовите думи, които ще откриете в обявата за работа.
  • Включете в автобиографията си и Ваши постижения или успехи в кариерата. Ако имате повече такива постижения, можете да ги опишете в отделен раздел, или да ги разпределите в разделите „Личен профил“ и „Трудов стаж“. Важното е да подкрепите твърденията с конкретни цифри.
  • Подчертайте всички съответстващи на длъжността твърди и меки умения, които имате, включително и техническите.

Създайте своето професионално CV сега

Често задавани въпроси

1. Кой е най-подходящият формат за CV на счетоводител?

Автобиографията на счетоводител трябва да има ясно разграничени ключови раздели. От решаващо значение е да е достатъчно сбита и стегната, така че документът да не надхвърля една или две страници. Използвайте професионален шрифт и персонализирайте съдържанието за всяко ново кандидатстване. Шаблоните за CV на CVMaker ще Ви бъдат от голяма полза за правилното форматиране.

2. Кое прави едно CV на счетоводител добро?

То трябва да демонстрира внимание към детайлите, аналитични умения и способност за боравене със сложна финансова информация, които са основните качества за успех в областта на счетоводството. По този начин кандидатът има възможност да покаже освен своето образование, професионални сертификати и подходящ трудов стаж, допълнителните умения, които ще го разграничат от останалите кандидати с подобни квалификации.

3. Как мога да придобия подходящ трудов стаж като счетоводител?

Ако търсите работа като счетоводител, може да проучите възможностите за работа във Вашия район и да се свържете със счетоводни фирми и организации, за да разпитате за евентуални налични възможности. Можете да придобиете подходящ трудов стаж по следните начини:

  • Много фирми предлагат стаж на студенти и наскоро дипломирали се. Тези стажове могат да Ви помогнат да придобиете ценен опит и навици в работата, като същевременно ще имате възможност да се запознаете със специалисти в областта.
  • Можете също да придобиете стаж като доброволец към организации с нестопанска цел.
  • Ако все още учите за получаване на квалификация, можете да придобиете професионален опит, като работите на непълен работен ден на длъжност, свързана със счетоводството. Потърсете възможности в местни предприятия или фирми.
  • Ако вече сте натрупали известен опит, можете да помислите за работа на свободна практика или като консултант счетоводител. Това може да Ви даде гъвкавост да работите по различни проекти и да трупате опит в различни области.

Свързани статии

Повече от 112,872 клиенти вече са си направили CV

CV maker ви позволява да си направите уникално и професионално CV в рамките на 15 минути.

Създаване на CV

Шансовете ви за намиране на работа ще се увеличат с 65%